Vocaal Ensemble Sancti Cordis Roeselare

januari 2008

Logo Hartje

Jaargang 22, nummer 1 januari 2008

‘t Nieuwjaar

’t Nieuwjaar! Och! ’t Is altijd
’t oude:
zitten beven van de koude;
dan, deur slijk en moze gaan;
later, in de zomer braën;
als het zwijn zit in de kuipe,
’t keerske brandt al in de
puipe;
en, van zoo de winter fluit,
’t keerske is dood, en ’t jaar is
uit!

				             Guido Gezelle

Optredens van ons koor in 2007

  • 05 jan.: uitvaartdienst van Rita Winne, weduwe van Louis Goddeeris, in de Sint–Jozefskerk te Roeselare.
  • 10 feb.: viering Sint–Amandsfeest in de Sint–Amandskerk te Roeselare.
  • 17 mrt.: concert in het cultuurcentrum De Spil te Roeselare door tien Roeselaarse koren en het Collegium Instrumentale Brugense, onder de algemene leiding van Johan Duijck.
  • 01 apr.: Palmzondag in de Sint–Amandskerk te Roeselare.
  • 05 apr.: Witte Donderdag in de Sint–Amandskerk te Roeselare.
  • 06 apr.: Goede Vrijdag in de Sint–Amandskerk te Roeselare.
  • 07 apr.: paasviering in het verzorgingstehuis Ter Dreve te Roeselare.
  • 08 apr.: paaszondag in de Sint–Amandskerk te Roeselare.
  • 05 mei: uitvaartdienst van Marie–Trees Bulcke in de kapel van het Stedelijk Ziekenhuis te Roeselare.
  • 01 juli: jubileumviering van Jozef Herreman, veertig jaar priester, in de Sint–Amandskerk te Roeselare.
  • 15 aug.: "Koor–aan–zee": twee eucharistievieringen in de Sint–Bernarduskerk te Nieuwpoort.
  • 18 aug.: huwelijksmis van Brecht Cracco en Liesbet Callewaert in de Sint–Petrusen Pauluskerk te Rumbeke.
  • 19 aug.: eucharistieviering in de Onze–Lieve–Vrouwekerk te De Panne.
  • 01 nov.: Allerheiligen in de Onze–Lieve–Vrouwekerk te De Panne.
  • 02 nov.: Allerzielen in de Sint–Amandskerk te Roeselare.
  • 10 nov.: huwelijksmis van Ann Vincent en Tom Goderis koorlid en zoon van Nicole Naert, koorlid, in de kerk van Onze–Lieve–Vrouw Ter Duinen te Koksijde.
  • 24 nov.: Sint–Ceciliaviering in de Sint–Amandskerk te Roeselare.
  • 22 dec.: kerstliederen in het rusthuis Ten Hove te Roeselare, in het zorgcentrum Sint–Henricus en bij de paters scheutisten te Rumbeke.
  • 25 dec.: kerstmis in de Sint–Amandskerk te Roeselare.

Muzikale verjaardagen in 2008

  • 150 jaar geleden, op 22 december 1858, werd de Italiaanse componist Giacomo Puccini te Lucca geboren. Hij behaalde een immense populariteit met zijn opera’s Manon Lescaut, La Bohème, Tosca, Madama Butterfly en de onvoltooid gebleven Turandot. Hun kracht ligt zowel in de prachtige melodieën als in hun dramatische inhoud. Hij overleed te Brussel als gevolg van complicaties bij de behandeling van keelkanker.
  • 100 jaar geleden, op 21 juni 1908, overleed te Lyubensk de Russische componist Nikolaj Andrejewitsj Rimsky–Korsakov. Hij behoorde tot de "Groep van de Vijf" die, onder invloed van Glinka, ijverde voor het ideaal van een eigen nationale muziek. Zijn oeuvre werd dan ook sterk beïnvloed door de geschiedenis, de sprookjes en de volksmuziek van Rusland. Maar zijn Capriccio Espagnol en de symfonische suite Sheherazade, met hun respectievelijk Spaanse en Arabische sfeer, tonen aan dat Rimsky bepaald geen bekrompen nationalist was. Het briljante opera–intermezzo De Vlucht van de Hommel is alom bekend.
  • 100 jaar geleden, op 10 december 1908, werd de Franse componist Olivier Messiaen te Avignon geboren. Hij was een overtuigd katholiek. De meeste van zijn werken zijn dan ook religieus getint. Zijn grootste inspiratiebron is de schoonheid van Gods schepping en met name het gezang van de vogels. Dat verwerkte hij in veel van zijn composities. Als organist van de Trinitékerk in het centrum van Parijs maakte hij naam met zijn improvisaties. Het hoogtepunt bereikte hij met de vier en een halfuur durende opera Saint François d’ Assise.
  • 90 jaar geleden, op 25 maart 1918, overleed te Parijs de Franse componist Claude Debussy. Hij bracht vernieuwing binnen de klassieke muziek. Tot zijn populairste werken behoren Prélude à l’après–midi d’un faune, het symfonisch gedicht La Mer en zijn enige opera Pelléas et Mélisande.
  • 90 jaar geleden, op 25 augustus 1918, werd de Joods–Amerikaanse componist Leonard Bernstein te Lawrence, nabij Boston, geboren. Hij werd vast directeur van de New York Philharmonic en wordt beschouwd als een van de beste dirigenten van Amerika. Als pianist en componist ging zijn voorkeur uit naar jazz en populaire muziek. Internationaal brak hij vooral door met zijn musical West Side Story.
  • 80 jaar geleden, op 12 augustus 1928, overleed te Ostrava de Tsjechische componist Leos Janácek. Als derde grote Tsjechische componist, na Dvorák en Smetana, liet hij zich door de volksmuziek van zijn land inspireren. Zijn naam werd vooral bekend door zijn succesvolle opera’s Jenufa en De zaak Makropoulos, zijn orkestwerk Sinfonietta en de Missa Glagoskaya.
  • 50 jaar geleden, op 26 augustus 1958, overleed te Londen de Britse componist en organist Ralph Vaughan Williams. De 16de–eeuwse Engelse muziek en vooral de volksmuziek inspireerden hem. Hij publiceerde een nieuw kerkzangboek The English Hymnal. De grootste bijdrage die Vaugham Williams aan de Engelse muziek heeft geleverd is, naast zijn vele liederen en zijn omvangrijk oeuvre voor koorzang, zijn symfonisch werk: de negen symfonieën, van de Sea Symphony tot de Ninth Symphony. Deze laatste schreef hij op zijn 85ste.
  • 30 jaar geleden, op 1 mei 1978, overleed te Moskou de Russische componist Aram Khatsjatoerian. Deze Armeense componist schreef, als lid van de Unie van sovjetcomponisten, allerlei politieke liederen en koorwerken. Zijn composities zijn gebaseerd op folkloristische oosterse thema’s uit de Kaukasus. De Sabeldans uit het ballet Gayane werd heel populair.

(Uit de Druivelaar)

Igor Prakofieff is zo muzikaal dat hij zijn deur sluit met een solsleutel. Zijn zolderdak rust op notenbalken, hij heeft zijn vrouw geleerd om eerste viool te spelen en zijn lunch gebruikt hij uitsluitend met een stemvork. Zijn dessert bestaat elke dag uit noten en hij spreekt altijd op dezelfde toon.

What’s in a name?

(10) De ukelele

(uitgesproken: "joekelille", afgekort "joek")

Het is een Hawaïaans tokkelinstrument, het kleinste van de gitaarfamilie, met een afgeronde klankkast, een vrij lange hals en vier stalen snaren. Misschien is het genoemd naar de Britse officier Edward Purvis, bijgenaamd uku lele.

Hawaianen weten precies wanneer het typische instrument op hun eiland belandde: in 1879 met het schip Ravenscrag, dat vierhonderd Portugezen aan boord had. Onder hen waren ook drie instrumentenmakers en een muzikant. Ze brachten de Portugese braga of de braquinka mee. Een tekst in het Bisschoppelijk Museum op Hawaï zegt verder: "Op zekere dag hoorde Edward Purvis het instrument bespelen. Hij was een Britse legerofficier, als onderkamerheer in dienst aan het hof van koning Kalakaua. Het geluid van het instrument sprak hem zozeer aan dat hij het leerde bespelen. Algauw spreidde hij her en der aan het hof zijn kunsten ten toon. Purvis was klein van gestalte en maakte bij het spel allerlei sprongen. Ze noemden hem dus uku lele. Uku betekent vlo en lele springend. Hij had dus als bijnaam de "springende vlo". De Hawaianen zijn trouwens gek op bijnamen. Het instrument was meteen een succes en zelfs koning Kalakaua leerde het bespelen."

Na 1915 veroverde de ukelele Noord–Amerika.

Over muziek gesproken

Ik schrijf muziek zoals een varkentje plast.Wolfgang Amadeus Mozart

Het leven valt best mee als je voor tien dollar alle pianoconcerten van Beethoven kunt kopen om er vervolgens veertig jaar van te mogen genieten.
William F. Buckley

Een lied zonder muziek doet denken aan H2 zonder de O.
Ira Gershwin, broer van George Gershwin

Een nieuw jaar, een nieuwe rubriek :

Vanwaar komen wij? (1)

Sedert 22 februari 1999 komen we ongeveer elke week repeteren, hetzij in een vroeger klaslokaal, hetzij in de kapel van het Ruitercentrum, dat gelegen is in de Piljoenstraat. De ene komt van ver, de andere van heel vlakbij. Corry en Antoon wonen het dichtst bij het repetitielokaal. Ze moeten de koffiekan dus gelukkig niet al te ver meesleuren.

De Piljoenstraat is de verbindingsstraat tussen de Groenestraat en de Iepersestraat.

De oudste vermelding van deze straat dateert uit 1582.

De betekenis van deze eeuwenoude straatnaam kan niet achterhaald worden. Een piljoen is een welriekende tuinplant die hier mogelijk welig groeide.

Een andere benaming voor deze straat was de Ruiterstraat. In de Atlas der Buurtwegen uit de jaren 1840 wordt de Piljoenstraat als Ruiterstraat aangeduid. De straat kwam ook dan op de Iepersestraat uit, recht op de kern van de Ruiterwijk. Het oudste document betreffende deze hoek dateert uit 1574 en gewaagt van een gebied "verre west van de kercke van Rousselaere ende buiten de stede". De Ruiterwijk dankt haar naam aan de hofstede en herberg De Ruiter. De oudste vermelding daarvan dateert uit 1707. Het gebouw stond op de zuidwesthoek van de Iepersestraat en de Ieperseaardeweg. De oude naam Piljoenstraat werd toen ook nog steeds gebruikt en zou later opnieuw de enige, officiële straatnaam worden. De laatste vermelding van de Ruiterstraat dateert uit 1921.

In 1881 besloot men de putten in de Piljoenstraat met rivierzand op te vullen. Dat zand was vrijgekomen door het uitgraven van de Ronde Kom. In 1898 besloot men de Piljoenstraat te kasseien. Deze verbindingsweg is een van de weinige landelijke wegen in Roeselare die vóór de Eerste Wereldoorlog gekasseid werd.

Het grootste deel van deze gegevens komt uit het boek van Siegfried Aneca:

Van Aardappelhoek tot Zwingelaarsstraat.

Varia

Proficiat

Jacques en Beatrijs mochten zich op 19 januari 2008 verheugen in de geboorte van hun eerste kleinkind Darius, zoontje van Wouter Vandevyvere en Dordjerem Dashmyagmar.

Activiteitenkalender

Hou het weekend van 11, 12 en 13 april 2008 vrij voor ons tweede "ARDENNENOFFENSIEF"!

We trekken dan naar Bellevaux–Ligneuville, in het Amblèvedal, 26 km voorbij Spa. We verblijven in het vakantiehuis "L’Ancien Hôtel Georges I", een oud, volledig nieuw aangekleed hotel, met alle nodige accommodatie. Meer details volgen binnenkort.

  • Sint–Amandsfeest, zaterdag 09 februari 2008, om 17.30 uur in de Sint–Amandskerk.
  • Palmzondag, 16 maart 2008, om 11.15 uur in de Sint–Amandskerk.
  • Witte Donderdag, 20 maart 2008, om 19.00 uur in de Sint–Amandskerk.
  • Goede Vrijdag, 21 maart 2008, om 19.00 uur in de Sint–Amandskerk.
  • Paaszaterdag, 22 maart 2008, om 15.00 uur in Ter Dreve
  • en Paaswake, om 20.00 uur in de Sint–Amandskerk.
  • Pasen, 23 maart 2008, om 11.15 uur in de Sint–Amandskerk.

Noteer ook al in je agenda:

  • Vrijdag 15 augustus: Sint–Bernarduskerk te Nieuwpoort.
  • Zondag 17 augustus: Onze–Lieve–Vrouwekerk te De Panne.
  • Zaterdag 1 november: Onze–Lieve–Vrouwekerk te De Panne.
  • Zondag 2 november: Sint–Amandskerk te Roeselare.
  • Zaterdag 22 november: Sint–Amandskerk te Roeselare.
  • Vrijdag 5 december: de Sint komt in het Ruitercentrum.
  • Donderdag 25 december: Sint–Amandskerk te Roeselare.

Terug